Cum e sa fii server?

Poate cel mai ravnit job de catre studenti  este cel de server/waiter (chelner). Serverii in SUA castiga destul de bine, pentru ca aici este cultura bacsisului, adica fiecare client este “obligat” sa lase chelnerului cel putin 10% din vanzari pentru prestatia pe care a avut-o servind.  Practic clientul plateste pretul mancarii si plus prestatia serviciului. Chelnerul are foarte putin pe ora 3 dolari ceva, suma justificata de side work-ul pe care un chelner trebuie sa faca (pregatirea meselor, a salatelor, a tacamurilor), salariu care va veni pe check. Restul salariului este format din bacsisul din fiecare zi. Acesta variaza mult in functie de zile, de persoanele care sunt clienti, de dispozitia serverului, de atmosfera in restaurant.
Toti ceilalti din restaurant muncesc pentru a-l ajuta pe server. Salariilor lor pe ora pornesc de la 7.25, unii avand si procent din bacsisul serverului. Busserul trebuie sa debaraseze mesele, el de obicei are si procent din bacsis, hostess-ul conduce clientii la masa, bucatarii pregatesc mancarea, food runner-ul duce mancarea la masa, barmanul pregatesc bauturile alcoolice, managerul se ocupa de treaba administrativa.
Si totusi cat e bacsisul asta? Cat castiga un server? Aici sunt tot felul de povesti de la server la server. Nu toti zic exact cat fac, nu intotdeauna la fel. Tipsurile incep in general de la 40-50 de dolari si pot ajunge pana la 200-300 de dolari pe zi. Depinde foarte mult de restaurant.
Job-ul de server este destul de greu de obtinut de studentii J1, doar cei care stiu bine engleza si au un pic de experienta pot primi un asfel de job. Eu sunt server la breakfast la restaurantul hotelului Carousel. Lucrez de la 6.30 la 1, 6 zile pe saptamana. Nu e foarte greu, restaurantul avand bufet, iar de multe ori trebuie sa duc la masa doar bauturile si sa le fac refill. Meniul contine in mod principal oua si pankcakes (care sunt foarte bune, by the way).
Am invatat multe din jobul asta. Am invatat sa lucrez in echipa in cel mai individualist job posibil, am invatat sa fiu politicoasa fara sa ma fortez, am invatat sa ma organizez atunci cand am multe mese. Imi place mult jobul, imi place sa ma duc la munca. Eu ii consider bani castigati usor, in doar cateva ore. Iar diminetile in care noaptea am dormit doar 2 ore sunt memorabile. J) Iar la Carousel fiind atat de multi studenti straini si romani, e o adevarata placere sa lucrezi. Pana si petrecerile care  se fac intre studentii de la Carousel, sunt cele mai memorabile petreceri din Ocean City. J
Breakfast at Carousel
Breakfast at Carousel

 

Articol scris in iulie 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s